Image Alt

Krajina šesti jezer v Totes Gebirge

RAKOUSKO | ŠTÝRSKO
  /  Cestopisy   /  Krajina šesti jezer v Totes Gebirge

Krajina šesti jezer v Totes Gebirge

Tuhle oblast v Rakouském Štýrsku si jistě zamilujete. Pohoří Totes Gebirge, nebo-li Mrtvé Hory, jsou pro české turisty poměrně oblíbenou oblastí. Nabízí nejen skvělé letní turistické výlety, ale oblast navštěvují rádi i skialpinisté, a to hned ze dvou důvodů. Totesky jsou z Čech poměrně nedaleko a zároveň nabízí jednodušší terén pro trénink. My jsme se do této oblasti vypravili v létě, projít si všech 6 jezer.

Krallersee a Großee

Vyráželi jsme od parkoviště, kam nás zavedla placená Taupliztalm Alpenßtrasse. Dole si zaplatíte 10 EUR vstupné na tuto cestu a vyjedete po ní až nahoru k Holl-Haus. Toto místo je zároveň krásným místem pro přespání v autě, jelikož žádné další poplatky za parkování nebo nocování se zde neplatí, pouze jednorázový vjezd. Celá oblast náhorní plošiny TauplitzAlm je nádherná. V polovině července jsou tu horské louky v plném květu a pestrobarevné kvítí dodává horské idyle až kýčovitý nádech.

Großsee

Vypravme se tedy na cestu kolem smaragdových jezer. Nejprve jsem obešli jezero Krallersee, které se nachází pod masivem hory Lawinenstein, ale které na fotce nemáme a pokračovali jsme k jezeru Großsee. Nedaleko odsud pramení známá řeka Salza.

marchensee a tauplitzsee

Hned za Großsee se nachází Marchensee, nejmenší jezírko ze všech. Přezdívá se mu „pohádkové jezero“. Míjíme ještě jedno poměrně malé jezírko – Tauplitzsee, od kterého vidíme nástupní cestu na vrchol Traweng (1981 m). No a pak už nás čekají nádherné výhledy na jezero Steirersee, které ze všech šesti jezer považuji asi za nejkrásnější.

Marchensee
Tauplitzsee
Steirersee

Steirersee a půvabné schwarzensee

Už asi víte, proč považuji Steirersee za nejmalebnější jezírko. Další fotografie od tohoto jezera je i na úvodní fotce. Připomíná mi trochu Rakouský Karibik, podobně jako třeba Langbatsee, ale trochu jinak. Jezero je studené, v červenci jsme zde našli ještě poměrně velké hromady sněhu, ale bylo velmi příjemné osvěžení, protože teploty zde byly opravdu vysoké. Nad jezerem je turistická chata Steirerseehutten, kam se můžete dostat i s kočárkem. Nevynechejte místní borůvkový koláč =)

Okruh kolem šesti jezer měří celkem 14 km. Je to obydlená oblast a po cestě se nacházejí krávy, na což je potřeba myslet v situaci, kdy půjdeme na výlet se psem. Jinak je to ale lehká a nenáročná trasa v minimálním převýšením a bez rizikových nebo jinak obtížných úseků. Setkáme se se zpevněnými cestami, pěšinkami, kamenitými cestami, kořeny i klečí. Trasa se dá projít různými variantami, zkrátit nebo prodloužit. Některé cesty jsou vhodné i pro kočárky.


INFORMACE O VÝLETU

  • máte psa a milujete dobrodružství?
  • chtěli byste si užívat pohodovou turistiku se psem bez vodítka, aniž byste zažívali stres?
  • nevíte, jak se zachovat v případě úrazu
  • chtěli byste, aby váš pes byl v první řadě váš parťák a společník?

vzdálenost 14 KM | celkové převýšení 1100 m | voda na trase – ANO | vhodné pro psy – ANO

Napiš komentář