Image Alt

Toulání v okolí Moldavy

ČESKO | KRUŠNÉ HORY
  /  Cestopisy   /  Toulání v okolí Moldavy

Toulání v okolí Moldavy

Co potřebuje kamarádka, která úspěšně završí hned dvoje státnice najednou? No přeci pořádný výlet! A tak nás nenapadlo nic lepšího, než vyrazit do Krušných hor… a výlet se opravdu podařil =) Tentokrát jsme vyrazily do oblasti v okolí Moldavy, které rozhodně stojí za to navštívit. Pojďme se na náš výlet podívat trochu více zblízka.

TRABLE HNED NA STARTU

Zaparkovaly jsme na jednom poměrně nenápadném parkovišti na konci Moldavy poblíž hřbitova. Skoro nikdo tu neparkuje, ale zároveň je tu točna pro autobusy a cyklobusy, tudíž na to při parkování myslete. Vlastně, hned na začátku jsem měla trable =D rozhodla jsem se vyzkoušet svůj nový batoh – Fjallraven Kaipak 28, jenže hydrovak od Husky zklamal, a tak jsem hned ze startu vyrazila s mokrým batohem a polovinou pití. Zachránila mě pláštěnka, kterou jsem si dala pod záda a sáček z Ikea, do kterého jsem hydrovak vložila. Aneb, je potřeba si umět poradit v každé situaci =D

PRVNÍ ZASTÁVKA – PUKLÁ SKÁLA

Již od začátku jsme se toulaly po nekonečných, mírně zvlněných loukách, typických právě pro Krušné hory. Louky místy vystřídal les a prvním cílem našeho dnešního výletu byla vyhlídka Puklá skála. Skála je poměrně dlouhá a většina lidí zůstane na jejím začátku. Na konci čekají nádherné výhledy na vodní nádrž Fláje, což je jediná pilířová vodní nádrž v České republice. Slouží nejen jako zdroj pitné vody, ale také jako regulátor povodňových průtoků a hydroenergetické zařízení.

Od vodní nádrže Fláje pokračujeme Naučnou stezkou Flájský kanál. Z počátku v kanále žádná voda neprotékala, ale později jsme šly hned vedle průzračné vody s pískem. Připadala jsem si trochu jako u Levády na Tenerife =) Poklidná cesta vedla i kolem skal a pokračuje přes louky kolem Českého Jiřetína až do Německa. NS Flájský kanál je sama o sobě dlouhá a plná zajímavých stanovišť. Proč to vlastně celé vzniklo?

ns flájský kanál

Kolem kanálu se vine historická naučná stezka, která vás provede od horního toku Flájského potoka až k ústí kanálu do Freiberské Muldy v německém Clausnitzu. Provede vás krajinou od Flájské přehrady po saské hranice, celkem měří 23 kilometrů. Na stezce najdete i několik odboček k turistickým zajímavostem v okolí, například k unikátnímu dřevěnému kostelu v Českém Jiřetíně (přemístěný před zatopením přehrady), Flájské přehradě nebo bývalé rudné štole Fortuna (v německé obci Hora Sv. Kateřiny).

HRANIČNÍ PŘECHOD MOLDAVA

Část trasy vedoucí z Českého Jiřetína k turistickému hraničnímu přechodu si obzvlášť vychutnejte. My jsme měly možnost užít si večerního, ještě teplého podzimního slunce, které prosvítalo mezi stromy a osvětlovalo nekonečné zelené louky doprovázející tuto Naučnou stezku. Cesta zpět přes Německo vede převážně lesem a nazpět jsme se vracely přes Hraniční přechod Moldava. Tento výlet označím jako jeden z nejodpočinkovějších výletů vůbec. Krása a především klid Krušných hor nikdy nezklame.


INFORMACE O VÝLETU

  • máte psa a milujete dobrodružství?
  • chtěli byste si užívat pohodovou turistiku se psem bez vodítka, aniž byste zažívali stres?
  • nevíte, jak se zachovat v případě úrazu
  • chtěli byste, aby váš pes byl v první řadě váš parťák a společník?

vzdálenost 23 km | převýšení 840 m | voda na trase – ANO | vhodné pro psy – ANO


UBYTOVÁNÍ MOLDAVA

Moldava nabízí několik zajímavých míst na ubytování se psem v Krušných horách. Pojďme se podívat na některé z nich, které z osobně, nebo skrz doporučení přátel, mohu doporučit:

  • Hotel Ján – prostě krásná lokalita „na konci světa“. Ideální pro pobyt se psem (mají i misky pro domácí mazlíčky), ohniště pro opékání špekáčků a nechybí ani wellness, včetně vířivky nebo sauny. Pokud cestujete s dětmi, je tu i dětské venkovní hřiště, nabídka stolních her a další.
  • Penzion Florian – ubytování se psem je možné na dvoulůžkových pokojích a v ubytování si za něj neúčtují žádný poplatek. Skvělá základna pro výlety po krásném okolí i jen na přespání při pochodu, hned u vlaku. Příjemný personál.

Napiš komentář